Celebrating our Heritage Enhancing our Environment Shaping our Future

Planning Applications

REPLACEMENT TRAFFIC KIOSK – The Close – 03.07.20 An application for a replacement kiosk, (details circulated to committee members) involved a new design by Nico Villeneuve.  It was much simpler than the arguably rather pretentious earlier and refused design, and used timber, rather than the GRP of the earlier effort. The overhanging roof would be in zinc. DS commented that the redesign was the result of NV’s contact with the Dean & Chapter over several months, and consultations with residents. The wood [poplar] would have a natural finish. JC commented that the natural weathering might not be uniform across all surfaces, but doubted it this would be a problem. It was agreed that the proposal should be seen as a very acceptable one. The Secretary will pass this back to NV

42-44 WINCHESTER STREET – 05.05.2020: A new application for conversion of two shops to residential had now been submitted. The design and access statement explained the reason for the withdrawal of the previous application, because of an objection at the planning office to changes to the shopfronts. These would now be kept nearer to their existing state, meaning that the shop windows were no longer subdivided, and the previous obscure glass would be replaced by blinds behind the glass. There was apparently an acceptance of the principle of changing the shops to residential, so it seemed likely that this version of the application would be approved. Members agreed that there would still be a significant, if rather more muted, visual impact, quite apart from the principle of the loss of the shops which remained a matter of considerable concern.

MONUMENT PLACE, ENDLESS STREET – 04.02.2020:   RD showed a photo of the Castle Street elevation,  identifying the weakness of the brick fins feature, built in accordance with the final consent for details, but significantly changed from the original design drawings. However, he still felt that the whole elevation was superior to most recent brick buildings in Salisbury. 01.06.2019:  RD has been involved in helping one of the conservation officers over a flawed approach by the builders to some of the brick detailing features, which will be key to the success or otherwise of the design.

141 CASTLE STREET – 25.08.20 There is no sign of any development with the building currently up for sale.                        23.06.2019:  This office building was originally built in the 1970s, as the national headquarters of the long-defunct Council for Small Industries in Rural Areas. Having decided not to proceed with use of the current system which allows easy change of use for office to residential, developers have now put in a full application to demolish the building and construct 66 flats in two blocks. The Society hasn’t objected to the principle of this, or to the proposed Castle Street elevation, but it has objected to the one facing the river Avon, at the point where the Mill Stream splits off.

The design shows what is stated to be a ‘riverside wharf’ treatment, for an area which never had such wharfs, and it isn’t great architecture whatever the context. An unresolved relationship to the river was particularly criticised in the Society’s objection, and the need to create a broader riverside green strip emphasised.   Conversations with the Environment Agency apparently remain to be had, and the design seems likely to change.

WHITE ROOMS, MILFORD STREET  10.10.2017:  The update to the situation with these premises, proposals for which had been the subject of a presentation to the committee in May 2015, with a positive response, and with planning permission eventually following. Since then there had been no signs of action. The architects say that the delay is due to the developer acquiring further sites around the original one, with a view to coming up with a larger scheme than the original one. EM confirmed that developer and architects were likely to suggest another presentation to the committee before too long.

THE SHOE, MERE 10.10.2017 Update: RD reported that Jocelyn Sage was now planning to use the Society’s letter on the render application as a way of approaching Mere Town Council, which had for some reason actively supported a proposal which would have a harmful impact on the town conservation area. The letter suggested other ways of dealing with failing Mere stone, which should enable a house such as this one to continue to make a positive contribution. 12.09.17 A current application sought to render a house in the Mere conservation area, but gave no information whatsoever on the proposal. There was no indication what the house looked like, or what its walls were currently. RD had had to go to Mere to find out what the implications of the application were, and discovered that the house was in the local Mere stone, and that it had a prominent location on the edge of the conservation area. Rendering it would be highly damaging to conservation area character, in which the use of Mere stone was a crucial element. He had contacted Jocelyn Sage, the conservation officer covering Mere, and found that she had not been consulted on the proposal, though the council system recorded her as having been. He had sent her photos of the house, and  the application had now been withdrawn, though this was possibly to allow for another one to be submitted, with some tenuous justification added. She had thought it would still be worth him objecting to the withdrawn proposal, and he had drafted a letter, which combined an objection to the rendering with one to the fact that the council had accepted an application with virtually no useful information, for a property in a conservation area. It also made suggestions as to how the poor condition of some of the stonework, which presumably lay behind the rendering idea, could be dealt with without needing to cover it all up. On top of the failure of Wiltshire Council to ask for a decent application, for some reason Mere town council was actively supporting the proposal. RD felt it was worth reporting this case, because JS  had found the information he had sent her very useful. It was seldom possible to identify cases where Society involvement had clearly made a difference, and this might well be one. Members agreed that the Society input in this case certainly appeared to have been very positive.

CARAVAN SITE, HUDSONS FIELD 12.09.17 Leslie Lipscombe reported on a current application, which sought to change 50 pitches at the site from grass to hardstanding with some associated planting. He showed a photo of the site, which indicated how prominent it was in views from Old Sarum, and expressed concern at the loss of grass, which would exacerbate the situation. He was proposing to write objecting to the application, and asking for enhanced tree planting on the northern boundary to lessen the impact of the site. It was agreed such an objection would be very appropriate.

THE RAMPARTS, Corner of Wilton Road and Devizes Road 26.09.17 Wiltshire Council have approved the proposal for the regeneration of The Ramparts, on the corner of Wilton Road and Devizes Road. The proposal will see the construction of a stone building providing office floor space, along with a parking for a local firm. Charter House Planning were awarded planning permission in June 2017 to develop the site as their new headquarters office.

Planning director, Dan Roycroft, said: “This site has been vacant now for 14 years and has become a real eyesore on an important gateway into Salisbury. We’re delighted that Wiltshire Council have been brave enough to grant permission for a building of such contemporary design on a site that has been plagued with numerous proposals over the years for rather ordinary and lack lustre developments. We hope that this refreshing redevelopment of The Ramparts, along with the ongoing redevelopments along Wilton Road, will bring positive investment and change to a rather neglected part of our historic city.”

Local residents gave their backing to the redevelopment at the consultation stage earlier this year citing a need for new development to help the regeneration of the area.

The site was formerly the home of important local inventor and photographer, Theodore Brown, but was demolished in the 1960s and redeveloped as Henley’s Garage, it became a petrol station becoming vacant in 2002 and was eventually levelled to be used as a car park more recently. Planning consent was granted in 2010 for a mixed scheme providing commercial units on the ground floor with 14 flats over the first and second floors – but the plan never came to fruition on site.